Godt i gang - eller? – Københavns Universitet

Historiebutik > Godt i gang - eller?

Godt i gang - eller brug for hjælp?

Når man er i gang med et større skriftligt projekt vil de allerfleste opleve, at der kommer problemer undervejs. Man kan gå i stå og have svært ved at komme videre, man kan have skrevet sig op i et hjørne med for mange detaljer, man kan opdage at ens fokus er for bredt eller for smalt osv. osv.

Hvis du sidder i den situation og mangler et indspark, så kan du prøve at skrive til os i historiebutikken. Vi kan give gode råd til ny litteratur, kilder eller vinkler og måske henvise dig til én af forskerne på Københavns Universitet, som vil have masser af viden og ideer til fokus, du kan arbejde videre med. Prøv også bruge nogle af de gode råd, du kan se herunder.

Gode råd når opgaven ikke giver sig selv

Undervejs i opgaveskrivningen er der forskelligt man kan gøre, så processen bliver nemmere, og opgaven bliver bedre i sidste ende. Her er et par gode råd, til når du sidder midt i opgaveskrivningen:

Brug tid på forarbejdet

Du skal ikke fortvivle, hvis du synes, at processen før selve skrivningen tager for lang tid. Det mest tidskrævende ved en opgave er nemlig ofte forarbejdet. Det kan ofte betale sig, at bruge lidt ekstra tid på at lave en god gennemtænkt problemformulering, finde de kilder, der understøtter problemformuleringen bedst eller finde god og lødig litteratur om dit emne.

Gå tilbage til din problemformulering

Hvis du føler, at du er gået i stå så prøv at læse din problemformulering igen og del den op i mindre punkter. Læs derefter den tekst igennem, som du har skrevet indtil videre, og se hvad du mangler at svare på af spørgsmålene i problemformuleringen. Tænk over, hvordan du kommer så langt, at du kan svare på alle delene af problemformuleringen. Måske mangler du en eller flere kilder til at belyse et enkelt punkt, måske mangler du en bog, hvor forfatteren er uenig med andre, måske mangler du bare at læse lidt mere om emnet.

Man kan altid ændre en problemformulering

Du kan sagtens ændre problemformuleringen lidt undervejs, hvis det f.eks. ikke er muligt at svare på dit oprindelige spørgsmål eller du opdager, at det bliver en mere interssant opgave, hvis du ændrer fokus en anelse.

Tal om dit emne med venner og forældre

Det kan virkelig hjælpe, at tale om sin opgave med ens familie og venner. Prøv at fortælle dine forældre, hvad du gerne vil finde ud af, hvad du har skrevet indtil videre og hvad du gerne vil komme frem til. Bare det at sætte ord på sin viden og sine udfordringer, giver ofte  klarhed og bedre overblik, og for mange er det nemmere at sige det, end at skrive det. Så kan man altid skrive det ned senere.